dissabte, 31 de març del 2018

EL MEU PRIMER CONTACTE AMB EL MÓN DE LES RESIDÈNCIES


NOTA PRÈVIA: Ara som més a compartir aquest blog. Vull agrair a la Carlota Benet que l'hagi recomanat en una entrevista que li han fet a La Vanguardia i que n'ha amplificat la difusió. Escric el blog per desfogar-me, sí, i em va bé, però també per compartir vivències amb altres cuidadors i cuidadores de malalts d'alzheimer. Hi ha moltes publicacions sobre el tema, però molt poques en primera o en segona persona, que és on els cuidadors i cuidadores ens trobem més acompanyats i reconfortats. 

La Carlota -d'aquí l'entrevista- ha escrit un llibre sobre l'alzheimer del seu pare, el Josep Maria Benet i Jornet, i la relació pare-filla entorn del procés de la malaltia, des d'abans del diagnòstic fins ara, que ja està ingressat en una residència. És un llibre que a mi m'ha fet molt de bé. Es diu Papitu. El somriure sota el bigoti i l'ha publicat Columna, aquest mateix any. El llibre és una història d'amor amb tots els ets i uts, tret que els protagonistes no són una parella habitual, sinó un pare i una filla amb una història ben particular. Hi ha moments de tendresa, molts, de complicitat, d'adoració mútua, però també de discòrdia, d'allunyament, fins i tot de violència més o menys soterrada, com a totes les parelles. Un llibre preciós, molt ben escrit, emotiu i emocionant, que a mi se'm va anar enganxant a la pell i em torna una vegada i una altra. 

Per a qui no conegui a Josep Maria Benet i Jornet, "Papitu", cal explicar que és un escriptor i dramaturg, important sobretot per la seva producció teatral. És un autor complex i, de vegades, torturat, amb una obra desigual -sempre rigorosa, això sí-, amb títols que ja són, o seran, clàssics del teatre català. I ha estat, si-us-plau per força, la llarga baula que ha unit la tradició del teatre català d'abans de la guerra amb la munió d'autors i autores que ara ja, afortunadament, publiquen i estrenen teatre en català amb una creixent normalitat. Això ningú -ni l'alzheimer- li pot treure. Però ha estat també per a molta gent l'autor de Poble Nou i altres serials d'àmplia audiència, fet que, segurament més que cap altre, li ha comportat una tranquil·litat económica, que li ha facilitat poder escriure les seves obres de teatre, i que, altrament, ha permès viure de l'ofici a gent de la televisió i del món del teatre. I això, en un entorn cultural tan petit i precari com el nostre, és com aigua caiguda del cel. 

Conèixer, o reconèixer, l'alzheimer, en personalitats com ell, o com Pasqual Maragall, ajuda molt als que el patim, de manera anónima, en els nostres familiars més pròxims. I, quan es fa des de la intimitat, com és aquest cas, encara més, més que tots els manuals i promptuaris. Per tant, per tot plegat, gràcies Carlota.


Nosaltres, la meva dona i jo, anem seguint el camí. Fa uns quants dies vaig parlar per telèfon amb la gent del Servei d'Atenció a la Dependència (SADEP) i ara estic esperant que em truquin ells per veure'ns un dia i elaborar el Pla Individual d'Atenció (PIA). Em van dir que seria ràpid... Mentrestant, amb la tria de residències que em va fer la meva amiga i consellera, treballadora social del ram, he començat a fer els primers contactes. Bé, de moment només un, amb la residència de la llista que tinc més a prop de casa. Fa un parell de dies hi vaig anar.


Objectivament, la residència està bé, força bé. És moderna, lluminosa, amb tots els serveis necessaris, cuina pròpia, un programa d'activitats molt correcte... Fins i tot, la treballadora social del centre, molt amable, em va oferir serveis previs complementaris: un servei de transport sanitari, que podria portar i recollir la meva dona a l'hospital de dia, a la mateixa hora que ho faig jo, per un preu poc més alt que el que paga ara només pel transport d'anada. I un servei de centre de dia, per quan se li acabi la subvenció pública de l'hospital de dia on està ara i hagi de passar al centre de dia de la mateixa fundació (no és ben bé el mateix una i altra cosa). Centre per centre, el de la residència que vaig anar a veure és a cinc minuts caminant de casa. També em va esvair els temors econòmics. Em va explicar que havíem de fer les declaracions de renda separades i així només comptarien el que havia de pagar segons els ingressos d'ella (és una residència pública), el cost seria el 80% de la seva pensió d'invalidesa. Fins aquí les bones notícies.


Les males notícies objectives es donen en dos aspectes principals. El primer és la llista d'espera. En aquesta residència, em va dir la treballadora social que era de cinc anys i mig. Francament, no em sé imaginar com pot estar la meva dona d'aquí a cinc anys i mig, ni jo. L'altra mala notícia fa referència a l'edat dels residents. És, bàsicament, una residència d'ancians. Molts tenen demències, lògicament, però no hi ha gairebé ningú que tingui demència i sigui relativament jove. Aquí es comencen a barrejar els criteris objectius i els subjectius. Sóc conscient que, quan penso en la meva dona allà, penso en ella amb la seva edat i el seu estat actuals. Si hi entrés d'aquí a cinc anys i mig, tindria seixanta-tres anys i la seva capacitat mental, en els seus diferents vessants, suposo que estaria sensiblement minvada respecta a la d'ara, probablement molt minvada, encara que continuaria sent excepcionalment jove. Tot i així, i ara ja vaig entrant en les impressions més subjectives, només de pensar-hi se’m fa un nus a la gola, se m'encongeix el cor. 


Tot i que sovint em treu de polleguera, em fa enfadar, i de vegades la renyo perquè, si no l'estic vigilant contínuament, comença a fer coses per lliure i ho emmerda tot i em multiplica la feina... Tot i que sovint em sento desbordat i, quan la tinc amb mi, he d'estar permanentment en estat d' alerta i això m'esgota i noto que ja començo a fer figa... Tot i així, sé que sóc el seu lenitiu principal, la seva millor medicació. Si a la nit té un malson, l'agafo i es relaxa i dorm plàcidament. Si s'atabala per qualsevol raó, l'abraço i li parlo a poquet a poquet, li explico coses, foteses, i es calma. I perquè sopi de gust, li faig plats que li agraden, i ara li compro les primeres maduixes, o bé l'ajudo a encertar les preguntes dels concursos... Tot això no li pot donar cap residència i, ara com ara, és bàsic. 


Suposo que és qüestió de temps. Que la persona que un dia hauré de portar a la residència no és la mateixa persona amb qui visc ara, encara que sigui ella mateixa. Totes dues seran la meva parella, però en dos estadis ben diferents, tant com ho és ara respecte a quatre anys enrere. Per tant, segur que cal situar les coses en perspectiva. No "anticipar", que diuen els psicòlegs, i ara, esperar a veure quina ajuda a domicili em pot oferir el SADEP. I a veure si trobo valor per proposar-li el canvi de transport sanitari, que, a mi, em representaria recuperar dues hores de la meva vida individual. A veure si sóc capaç d'aprofitar-les per anar treballant en algun dels meus projectes. A veure, perquè jo tampoc no sóc el mateix de fa quatre anys.


Aquests darrers dies està tornant a empitjorar. Ja ho vaig notar una mica, i ho vaig esmentar, durant el viatge a les Terres de l'Ebre. Un cop a casa ha continuat. Està com més atabalada, inquieta... Dorm malament, sempre està cansada, parla sola, s’ha tornat més rebel, força... Li ha tornat a agafar intensament l'antiga fixació amb les criatures. Continua mirant fotografies a l'ordinador i encara se les sap buscar ella mateixa, antics hàbits... De tant en tant troba alguna fotografia d’aquestes que li agrada particularment i s’entusiasma. N'hi ha dues especialment que li tenen el cor robat, una d'una nena roseta i amb els ulls blaus, de dos o tres anys, i una altra d'un nen de mesos que està dormint de boca-terrosa. Quan les troba hi té llargues converses, fa veuetes, els fa moixaines, i és feliç. Jo no li dic res, la deixo fer, com si fos el més normal del món. El problema ve quan s'ha de tancar l'ordinador. Em diu que no pot perquè hi ha el nen, o la nena... No se m'ha acudit res millor que dir-li que l'ha de tancar perquè sinó s'espatllarà i després no els podrà veure. Amb això sembla que queda conformada. Els fa un petó i se n’acomiada. Li explico -cada vegada de cap i de nou- com s'apaga l'aparell i es queda tota tristoia. Ja he demanat hora per parlar amb el neuròleg de tot plegat.


Aloís



26 comentaris:

Anònim ha dit...

No sé si diré una tonteria, però has provat de posar-li contes, perquè els escolti amb auriculars?(àudios) Potser la relaxarien una mica...

Marta

Unknown ha dit...

El millor es la música. Sempre hi ha daver música a casa teva, sobretot les cançons que amb ella li agraden.

Aloís ha dit...

Gràcies pels vostres consells. Els contes no els he provat. Em temo que no seguiria l'argument. Quan veu una pel·lícula, o una sèrie, per exemple, no segueix l'argument. En el moment que veu les imatges li interessen (o no), però no ho pot relacionar amb referents de fa ni que sigui mig minut. Amb el teatre li passa el mateix, si li explico jo alguna història o anècdota una mica complexa, igual. Té memòria de peix. La música és una altra cosa. N'hi poso cada dia en el viatge de tornada de l'hospital de dia a casa, al bus. Tinc gravats al mòbil trenta o quaranta àlbums que li agraden especialment. M'emporto els auriculars i n'hi poso un (vaig canviant). Això li fa el viatge agradable i, per moments, és molt feliç, i canta i tot (si es passa l'he de frenar una mica, el mínim). Curiosament, a casa, li poso música a la mini-cadena, però no li agrada. No sé per què. I a la nit, que és quan és més fotut, no serveix, és clar. Aniré provant, això i altres coses. Assaig i error. Moltes gràcies de nou.

Anònim ha dit...

Hola alois como te entiendo mi marido tiene 59 años le diagnosticaron Alzheimer de inicio precoz hace 3 , desde hace 6 meses he podido contratar a una persona que me ayuda en su cuidado y me ayuda a mi, puesto que yo aun estoy en vida laboral aunque he reducido mi jornada a 6 horas diarias gracias a que en mi empresa todo esto esta muy regulado.Me siento reflejada en todo lo que dices que pasa con ella, mi marido a sio una persona muy activa y le cuesta entender que ya no puede hacer muchas cosas, si se lo dices no le sienta bien , si no la lia y me da mas faena , el aun se entretiene en el jardin que tenemos , aunque siempre con algo de supervision , pero tiene bonsais y le entretienen.Espero que los servicios sociales te puedan dar toda la ayuda que necesites pork es una enfermedad muy dura y para la persona que esta al lado animicamente muy deteriorante tambien.

Anònim ha dit...

Por cierto me llamo montse

Aloís ha dit...

Hola Montse, gracias por contactarme. Veo que tenemos una problemática muy similar. La situación es dura, sí, y además es persistente. La paciencia se va agotando a lo largo de los años y lo peor es que ves que cada vez está más lejos, cada vez se parece menos a la persona con la que has compartido buena parte de tu vida ¿no? Yo espero que la gente del SADEP me den una solución para este periodo, que todavía no está como para entrar en una residencia, si no, tendré que buscar algo por mi cuenta porque noto que me voy quedando sin espacio vital, eso, a parte de todos los duelos anticipados que te ves obligado a hacer. Seguimos en contacto. Un abrazo y, si necesitas algo, contáctame por aquí.

Anònim ha dit...

Gracias por contestarme , si los dos primeros años han sido una locura para mi , nos dieron el diagnostico y no me permiti ni unos dias de licencia ni de baja , empece una voragine de cambios en casa, trabajando que no se como consegui hacerlo, me hice la casa solo para mi para no necesitar a mi marido, hice que la pintaran entera porque parecia que mas adelante no podria hacer nada , era como si se me acabara el tiempo, en el jardin que era mi marido quien se ocupaba , quite todo lo que daba faena, mi marido fue consciente desde el principio que no podia conducir , no le gusto porque conducia moto y coche pero lo acepto con resignacion, a mi me costo hasta ser la persona que tenia que conducir a diario, pero vas aprendiendo a que tu eres quien tiene que ser la fuerte.Hoy la ha vuelto a liar, me ha desmontado la aspiradora para limpiarla y luego apañatelas como puedas.Alois no te escric en catala perque tinc moltas faltas de ortografia perque no vai estudiarlo a la escola pero es la llengua que parlo am las dos mevas fillas .Si necesitas parla estare per a qui .continua escribin es una ajuda, gracias al article de la vanguardia e pogut contacta am tu. Montse

Anònim ha dit...

Avui man tret la cuina de gas hem ficat induccio , ell cuinaba molt y ara nomes es .ficaba cafe al mitgdia o mati pero ya no enten eks focs y si li dius no u façis pues diu que si pero despres no senrecorda y tornem .no se si teniy fills yo tinc dos fillas estan ya fora de casa pero am donan molt de soport , tenim un net de 4 anys y unaltre en cami y es la millo medicina per ell, y per mi .Si necesitas parla am algu que estiui pasan pel mateix aqui estic

Aloís ha dit...

Gràcies, Montse. escriu com et sigui més còmode, a mi m'és igual. El que importa és comunicar-se. Jo també he hagut d'aprendre a fer de tot, m'ocupo jo de tota la casa. Tinc una senyora que ve tres hores a la setmana per fer banys, terres i vidres (de tant en tant) més a fons, però la feina de cada dia l'he de fer jo. He après tot el que no sabia. A ella no li deixo tocar massa res perquè em fa desgràcies i em dóna el doble de feina. Els fogons ja fa temps que no els toca, només cuino jo. Ara ja ni es dutxa sola. Jo tinc fills, d'un matrimoni anterior. Se l'estimen molt perquè pràcticament els ha criat ella, però el meu fill viu i treballa a Alemanya -la seva parella és d'allí- i la meva filla té una vida molt complicada. Només hi puc comptar per coses molt puntuals, com acompanyar-nos si m'han de fer a mi alguna intervenció (per ara totes ambulatòries, afortunadament). Res més. I els amics hi són i et poden ajudar en alguna cosa concreta, però, com que tu et vas havent de tancar per força cada vegada més a casa, de mica en mica ja no els veus. La realitat és que vas quedant sol i que, a més a més, per a la gent és incòmode... Jo trobo que aquesta és una diferència si es tracta de la parella i no d'una mare o pare o avi... Això, i, sobretot, que aquella persona, d'alguna manera, ja no és la teva parella, encara que no ho vulguis acceptar. Seguim en contacte, Montse. Una abraçada.

Anònim ha dit...

Yo tinc una dona a casa 4 horas fns que arribo de la feina desde fa uns messos gracias a que al meu home li ha quedat una bona pensio y desde fa mesos te la gran invalidez , ara vai mes descarregada , y si es veritat que vas pasan el dol y cada vegada pers mes a la parella , pero tambe tens els teus moment , ek meu home su pasa molt be am el nostre net, nosaltres diem que es la seva medicina, am 4 anys sap el que te el avi y si esta ell a casa li posa el parche de prometax , que es la medicacio que porta..una abraçada y anims

Aloís ha dit...

Bé, la meva dona va a l'hospital de dia a les 9, però entre la casa i els tràmits, poca estona em queda per mi. Tot i així són unes hores que descanso una mica de la malaltia. Nosaltres ara ja trobar compensacions és difícil. Quan podia viatjar encara hi havia estones que la veies feliç..., ara està més apàtica. Tant de bo tinguéssim algun net, perquè les criatures la pirren, però no en tenim cap. Paciència.

Anònim ha dit...

Crec que a nosaltres ens va veni el net cuan mes u necesitabem .ara a fet 4 añys y ens ajuda a manteni la ilusio, no se el temps que fa desde el diagnostic de la teva dona , nosaltres fa tres añys , mes tres de metges , visitas psicologicas etc perk ens deian que era stres ansietat etc .Espero que treguis el temps per tu , per descansa que bona falta ens fa.Yo ara farem un viatge y habiam com anira perque cada vegada es mes complicat .anims , anims y anims, y cuan tinguis temps plora , yo u fai.

Anònim ha dit...

Vai llegin el bloc cap enrera he lkegit que habia estat am un medicament de investigacio el meu home , esta al hospital clinic am un que ens van proposa acaba el juñy y ens van di que ens proposarian continua un añy mes pero ya am medicacio , ara no sabem que es , si placebo o medicacio .anire llegin tot el que has anat escribin am serveix molt .una abraçada forta

ELVA ha dit...

Hola Alois,soy Elva,estoy leyendo vuestra experiencia y me emociono porque mi papa ha padecido Alzheimer y todo lo que contais me recuerda a él,el estuvo 17 años con la enfermedad y recuerdo muchas situaciones muy parecidas a las que estais viviendo vosotros,mi madre estuvo siempre con el,cuando ya no pudo mas en casa solicito una residencia para los dos(publica)porque no tenemos recursos y estuvo con el hasta el final,nosotros estabamos lejos y nos turnabamos las vacaciones para estar con ellos,pero la impotencia que sentiamos era terrible,pero lo mejor que pudimos darle era cariño,amor y eso se lo dimos,las personas con Alzheimer, son muy sensibles,mi papa si le cogias la mano y le hablabas con cariño estaba tranquilo y se reía y eso no se me olvida. Estoy muy enfadada con el Gobierno y su insensibilidad con todos nosotros,deseo que mejoren las ayudas y que podais tener calidad de vida, mucho animo yo estoy con vosotros,elvarvar@hotmail.es,unabrazo

Aloís ha dit...

Hola Montse, perdona'm el retard, vaig de bòlit. La meva dona va està en un assaig clínic, sí, i es va acabar com tants altres, coincidint amb un canvi de diana terapèutica adreçada a la prevenció. Ens venien a dir: amb vosaltres ja hem fet tard, tot i que, en el cas de la meva dona i d'altres, semblava que anava bé (ja estàvem en la fase d'extensió, amb medicació real). L'única opció que ens van oferir per al seu estadi eren un protector neuronal..., poca cosa. Això del net està molt bé i ho celebro per vosaltres. Nosaltres no en tenim, ni massa res més que l'un a l'altre. També viatjàvem, però ara ja no és possible, ni en treu res, ja ho explico a l'entrada del darrer viatge. Si feu un circuït o similar, va molt bé organitzar-se abans. Si llegeixes l'entrada que vaig fer jo sobre el viatge per Europa, em sembla que ho explico una mica. Espero que us vagi molt bé. M'agradaria poder descansar, però no tinc temps, i amb ella no descanso, és un servei i una vigilància permanent. I també m'agradaria -i molt- saber plorar. Ploraria de gust, t'ho asseguro. Però no en sé! Suposo que es fruit de l'estúpida educació sexista que vam rebre de petits i que incloïa allò que "els nens no ploren". Què hi farem. Gràcies pels teus consells i bons desitjos.

Aloís ha dit...

Hola Elva, gracias por escribir y compartir tu experiencia. De eso se trata, de reconocernos en nuestras respectivas experiencias, saber que no estamos solos. Reconforta. Mi mujer también está muy sensible al cariño, a las caricias. El problema es que ahora se me ha puesto rebelde (no sé si será pasajero o ya se me queda así) y, con frecuencia, la tengo que reñir o mandarle cosas, como si fuera una niña desobediente. Intento hacerlo con el máximo tacto, pero hay veces que se molesta. Seguro que no siempre lo consigo. Y así estamos, entre Pinto y Valdemoro. Vamos pasando los días con una sensación agridulce. Pero, en fin, es lo que hay. Por lo menos a día de hoy. Gracias de nuevo y un abrazo.

Anònim ha dit...

Gracias Elva los que acompañamos a familiares con esta enfermedad sabemos lo.dificil que es y cuando es tu pareja tienes una sensacion de abandono importante, porque estas perdiendo a la persona con la que comparte tu proyecto de vida , y pasas por periodos de rabia ,fustracion, impotencia,pena.

Anònim ha dit...

Y a tu alois dirte que gracias per contestarme, cuan vai llegi lo del teu ultim viatge am vai senti identificada, el nostre ultim viatge ea el meu home pasan el control del aeroport ficaba el mobil , cartera, cinturon, y un segon despres agafa tot y su ficaba y tenia que ana vigilan perk li feia torna a fica y u tornaba a fe, y el tema del bufet del hotel igual anabam y tornabam junts a taula perque yo veia que no sabia quina taula era la nostra.Si anem a cuansevol puesto li tinc que acompaña.fins y tot a la porta del lavabo y esperarlo , perque no sap torna ahon estic, sobre tot si es fora del nostre poble.Y tambe dirte que fas be en mira residencias perque tu per las vostras circunstancias familiars estas sol y no tens ni un dia de descans, y ya saps que la situaçio pot cambia sense avis previ.Tambe dirte que a ek meu home tambe senfada sovin, perque cla tenim que derli que no façi cosas , que ha de fe el que li diem, y no u acepta be .Fins y tot cuan alguna de las mevas fillas li diuen, y aixio que li diuen am tranquilitat am carinyo , pero li costa acepta las cosas .Paciencia y intenta descansa de tant en tan prente un mati per a tu cuan esta al centre y no façis res mes , no et sentis culpable y ni que sigui cada 10 dias o cada quince fes lo.una abraçada forta

Anònim ha dit...

Gracias Carlota Benet per ferme interactua am una persona que esta patin la mateixa situacio que yo.Cuan ens van dona el diagnostic las meva s fillas van creure que seria bo per a mi participa am un grup de familiars de alhzehimer y van contacta am la asociaçio PascuaL Maragal els I van di qur farian un grup de malats joves peri no va se posible , vai ana a una de las reunions pero a mi no am van servi.y las mevas fillas am van di .El que no va be no fa falta

Unknown ha dit...

Hola Aloís,
Jo sóc una de les persones que arrel de l'entrevista de la Carlota he accedit al teu blog. Espero Sant Jordi per comprar-me el seu llibre i estic impacient per llegir-lo. Segur que em passarà com amb el blog, que no he pogut parar i he llegit totes les entrades seguides. No tinc cap familiar afectat però ja sigui pel plaer que em dóna la lectura - escrius molt bé - o pel meu interès en aquests temes (treballo en l'àmbit sanitari i estudio psicologia) m'ha semblat interessant, enriquidor, emocionant el que expliques, i molt admirable, es desprèn de tu una qualitat humana que no és tan fàcil trobar en els nostres dies. Espero que continuïs tenint la força i l'enteresa per anar passant els dies com has fet fins ara, imorovisant sobre la marxa perquè no queda gaire més opció; sense ser una experta en el tema considero que ho fas molt bé. Això sí, estic d'acord amb les recomanacions que ja t'han fet respecte a dedicar-te estones a tu, a ser tu sense més, però també des de l'amor, mai des de la culpa. Molts ànims, moltes gràcies també per compartir-ho i espero que aquests petits escrits et siguin una mica terapèutics. Pels qui et llegim són ben bé una lliçó de vida.
Una forta abraçada
Anna

Aloís ha dit...

Hola Anna, hola Montse, gràcies de nou per les vostres paraules tan amables i pels vostres consells. Jo, Anna, l'única obligació que m'he fixat en escriure aquest blog és la sinceritat. La Montse, que viu una situació paral·lela, pel que explica aquí, crec que pot certificar aquest esforç de sinceritat i de no deixar res al tinter, per això em refugio en l'anonimat. I tot i així, sempre hi ha coses, massa íntimes, de les quals, abans d'explicar-les a mitges i amb eufemismes, m'estimo més no parlar. Davant d'una situació com aquesta no saps mai com reaccionaràs, perquè, evidentment, no l'has prevista. Jo suposo que el sentiment que domina depèn de la situació que tens, quan passa, amb la persona afectada. En aquest cas la meva dona. La meva dona i jo sempre ens hem estimat molt i hem estat sobretot grans amics. Quan va arribar l'alzheimer, després de vint-i-tres anys junts, ja no vivíem una situació d' "enamorament" és clar. Això dura tres o quatre anys, o cinc a tot estirar. Però estàvem molt bé junts, en tots els sentits. Per això, per a mi, continuar estimant-la no va ser res particular. Sí que va ser molt dur comprovar que ella cada vegada era menys capaç d'estimar-me a mi... És la pèrdua de l'empatia de què parla la Carlota. Per la resta, he anat adaptant les nostres vides a les seves capacitats, que cada vegada són més reduïdes, com un foc que es va extingint, lentament... I jo pateixo, però és normal, no sóc de pedra. Pateixo per ella, pateixo per la parella que he perdut, tot i continuar al meu costat, i pateixo per mi i per nosaltres, per tot el que ja no farem, ni junts, ni separats.
En fi, perdoneu-me l'efusivitat, escric tal com raja. No és una cosa voluntària, és que no tinc més temps (ara aprofito un moment que ella està parlant amb els seus nens al seu ordinador). Ja m'agradaria, Anna, escriure bé! Però ni tan sols em puc entretenir a escriure polit. Llegir i escriure són els meus refugis quan tinc cinc minuts. Sóc conscient de la necessitat, per a tots dos, que aquests cinc minuts, i uns quants més, no faltin, perquè el desgast que provoca aquesta malaltia en el cuidador també és progressiu.
Una abraçada a totes dues. Me n'he d'anar.

Anònim ha dit...

Bona nit aloìs aquesta nit no es una bona nit , avui els anims que casi sempre trec no I son , perque? Pues per varias causas y per cap , hem anat al clinic a las dues y mitga despres de traballa y matina a las 5.30 , no estaba cansada , ! Osi! No se.La revisio del medicament pues com sempre , analiticas , sang , tensio, electro, bateria de probas neurologicas , el cas es que tot com sempre , pero avui els meus anims no estan iguals.Aloìs com et comprec , com expresas els sentimens de las personas que estem perden la parella , nomes dirte que am el que escrius ,am donas forças perque se que no estem sols .una abraçada de tot cor.Montse

Aloís ha dit...

Hola Montse, bona nit. Que estaves cansada segur. A més a més aquestes sessions de control dels assajos estressen, me'n recordo molt bé. És com si hi anessis amb l'esperança que et diguessin alguna cosa del tipus "doncs sembla que millora", oi? Encara que ja sàpigues que no pot ser. No et neguis el dret a estar desanimada. I cuida't també en aquest sentit. Caure en un estat depressiu és molt fàcil. Jo amb això sí que no hi jugo, en absolut. Em medico, mínimament, però em medico contra la depressió i l'ansietat. Vaig dos cops al mes a psicoteràpia i un (demà), a la fisioterapeuta, que pot semblar una tonteria però va molt bé. Elles dues i la senyora que m'ajuda amb la neteja de la casa tres hores a la setmana són els meus àngels de la guarda i els meus petits luxes. No em puc permetre res més, però això m'ajuda molt. Si no ho fas, pensa-hi. I escriu sempre que vulguis i tan com vulguis. Em fa molt feliç que el que jo escric et serveixi d'alguna cosa. Una abraçada ben forta.

Anònim ha dit...

Hola Alois y a todos los que escriben en este blog. El día 02/04 perdí a mi madre por esta dura enfermedad. Siento decir que no era mi pareja pero era un pilar en mi vida fundamental, ella fue quien me dio la vida y he estado 35 años a su lado, desde que nací hasta que dejo de vivir. En 2008 falleció mi padre por otra enfermedad, cancer. A raíz de ahí, mi madre, no superó y se encerró en eso día tras día. En el 2010 le detectaron Alzheimer y desde entonces nunca acepte que lo tuviera... he cuidado de ella como ella me enseño, cuando cuidaba de mi, pero a veces la rabia inunda tu interior y puede ser que a veces fallara y sintiera que no lo estaba haciendo bien pero no era así. Tomar toda la ayuda que tengáis alrededor, en serio, no penséis que no lo harán igual que vosotros, eso era lo que pensaba que no lo harían igual, pero ellos son profesionales y saben que hacer en cada momento. Nosotros tuvimos la ayuda en centro de día de AFA Alois, que estaré eternamente agradecida por todo su trabajo y apoyo y como 24h a la Residencia Benviure cuidaron de ella hasta el ultimo momento y tuvieron que aguantar mis preocupaciones, irritaciones diarias... cuando ya estaba muy malita. Gracias a todos los equipos tanto de un centro como del otro. Todo mi apoyo para los cuidadores y cuando las energías fallen pensar en todo lo que habéis hecho y la fuerza que tenéis.
Un abrazo enorme!

Anònim ha dit...

Si aloìs tambe am medico minimament , pero sempre pensas que no fas prou be las cosas , smpre voldrias tira cap enrera am el temps y a dias que et superan las cosas .Espero agafa forças . Una abraçada

Aloís ha dit...

El meu condol per la persona anònima que acaba de perdre la seva mare. Això de l'escenari final de la malaltia, inexorable, és un altre tema que suposo que tots mirem de no pensar-hi. Ja es prou dur emocionalment el present. Tan dur com per tenir ganes d'alliberar-se'n. Però no d'aquesta manera, és clar. Vivim enfonsats en un caos emocional que no té treva per petita que sigui. Estic segur que els diferents centres i professionals que ens poden ajudar són més que necessaris, imprescindibles. Vaig conèixer una cuidadora que, en un moment donat, va decidir que ja no podia continuar fent-se càrrec del seu home i el va ingressar en una residència. Estava agraïda i més tranquil·la, però em confesava que no s'havia pogut treure del tot del damunt ni el neguit ni la culpa. En coses com aquestes suposo que hi intervé també el tipus de relació que es tenia entre el cuidador i el malalt. No és el mateix una parella que pares i fills, és clar. Com tampoc no és el mateix un procés assumit col·lectivament per un grup familiar (si és que això realment es pot donar) o per una persona sola. Però, a més a més, cada relació és diferent. Jo suposo que si, amb la meva dona, haguéssim portat una vida més independent, cadascú amb les seves coses, hi hauria molts aspectes que serien diferents. Però les nostres vides estaven molt trabades l'una amb l'altra. I ens anava bé. I això té un pes decisiu. Jo estic disposat a no deixar-me vèncer, a trobar forces on calgui. El nostre estat d'ànim és el primer front de resistència tant per als nostres malalts com per a nosaltres mateixos. L'hem de tenir sota vigilància i no permetre que decaigui, Ànim.

Publica un comentari a l'entrada