divendres, 3 de març del 2017

LES COSES SÓN COM SÓN



No tinc per costum tornar a llegir les entrades que ja he escrit, per tant no sé si en algun fet o argument em repeteixo. Si és així demano disculpes i prego que algun dels lectors assidus del blog m'ho vulgui fer notar. Gràcies. El cas és que estic trist -insisteixo: no sé si ja ho havia dit i potser més d'una vegada-. Trist, no deprimit, conec prou bé la diferència. I, en certa manera, em xoca i pot semblar contradictori amb algunes anotacions que he anat fent: vam fer un viatge que va anar prou bé, els retest donen una situació prou estable per a la meva dona, no s'han repetit fins ara les idees delirant -sembla que la quetiapina funciona- ... D'on procedeix, doncs, aquesta tristor pràcticament endèmica?

Crec que, d'una banda, ve del fet de viure un procés de dol permanent i en certa manera projectiu. És el dol per la situació que ella viu, però també el dol per l'evolució que sé que tindrà inefablement la malaltia. Fa molta pena veure una persona que estimes tant i amb la qual has tingut uns nivells d'interacció intensos i complexos, intel·lectualment rics, substancialment disminuïda en les seves capacitats. Que sí, que els retest poden sortir bé, però que, al dia a dia, vivint amb ella, constates mil i una mancances, que potser per als retest no són significatives, no indiquen un canvi d'estadi, una pèrdua qualitativament significativa, però que, en l'ordre de les vivències, representen un dèficit i un empobriment. Això té, d'altra banda, la seva vessant més egoista -si podem dir-ho així-. Vull dir que trobes que la companya de tots aquests darrers anys, en molts sentits, ja no hi és. Físicament sí, i en molts altres aspectes, però en molts altres no. I això és esgarrifós. És la mateixa persona i alhora és una altra. Estàs amb ella i alhora estàs sol, i, com deia en Pi de la Serra "sol no pot ser quan som dos". L'altre dia rellegia un article que ella havia escrit ja fa anys i, per dintre em queien les llàgrimes, per fora no en sé. No sé si m'explico.

El dol projectiu i actual i la vivència de la solitud en companyia fan com un context estable on encaixa la vida quotidiana. Actualment em faig càrrec de tots els aspectes relacionats amb la vida domèstica i la sociabilitat, inclosa la família i tots els tràmits de la mena que siguin, des dels més rutinaris fins als més extraordinaris. El mes que ve, per exemple, hauré d'anar a un judici en què està imputada, juntament amb la seva antiga escola universitària -la darrera- i trenta i tants professors mes per impagament a la seguretat social. Ella ni tan sols vindrà, ni a les reunions preparatòries amb l'advocat, tinc un poder seu i jo la representaré. Tot això, i singularment les tasques més rutinàries, com fer la casa, o la compra, posar rentadores... no em comporta cap sacrifici especial, tot i que no m'agrada. Ho assumeixo i prou, però què diferent seria assumir-ho perquè ella està desenvolupant una tasca o duent endavant un projecte personal que la motiva, que la il·lusiona... i no per la seva discapacitat. Cadascuna d'aquestes tasques és com un recordatori, com una metàfora, de la seva situació, i també de la meva.

Quan es presenta algun problema imprevist més important (el judici que he esmentat, per exemple) agafa una dimensió molt més gran de la que tindria en ell mateix, en unes altres circumstàcies. Perquè l'he d'enfrontar sol, perquè em genera un transtorn derivat si, per aquesta raó, durant hores o dies, jo no puc estar pendent d'ella i necessito una ajuda externa, que no tinc a l'abast de la mà, i també perquè tot suma i, lluny de poder abstreure't i centrar-te en la qüestió, s'afegeix a la pila de preocupacions ordinàries, extraordinàries i contextuals que arrossegues per mor de la situació principal.

Ara em torna a passar amb motiu del sistema de salut pública. Definitivament és un desastre. No sé si, realment, l'ex-ministre de l'interior, com reconeixia a les gravacions ominosament enterrades pel govern espanyol, va aconseguir tocar i enfonsar el sistema sanitari, però el cas és que no funciona, en absolut, si més no des que estem en un barri més popular que el d'abans i amb un hospital de referència més allunyat, en tots els sentits. 

Ja vaig explicar, això ho recordo, que fa mesos que vaig haver d'anar d'urgències a l'hospital perquè m'operessin un abscés perianal. D'aleshores ençà la ferida no s'ha curat i, pel que sembla, s'ha format una fístula. L'operació va ser a mitjans de novembre i, a mitjans de desembre, em va veure el cirurgià de zona. Mentrestant, a l'atenció primària, m'anaven fent cures -que em represetaven perdre els matins- i em donaven antibiòtics. Quan vaig anar al cirurgià de zona, al cap d'un mes de l'operació, tot i que la ferida supurava abundantment, em va dir que allò ja estava curat i que el que supurava eren "fluxos intestinals normals", que ja pararia. La cosa no parava i vaig tornar al metge de família, al cap d'un temps, perquè per visitar-s'hi hi ha una espera de més de quinze dies. Em va tornar a donar antibiòtic. Com que no millorava, vaig tornar a al metge de família, quinze dies més, que em va reenviar al cirurgià de zona, un mes més. Amb tot això, el passat dia 22 de febrer vaig tornar al cirurgià de zona (ja feia tres mesos de l'operació) i em va dir que tenia una fístula anal i que m'havien d'operar, que no deixés que se'm tanqués la fístula perquè llavors seria molt més complicat [¿!!?] i em va tornar a donar antibiòtic. Li vaig fer notar, és clar, que feia més d'un mes que m'havia dit que ja no tenia res i em va respondre sense immutar-se que és que llavors estava bé [¿!!?]. Al taulell del centre em van dir que ja em trucarien de l'hospital per donar-me hora. No m'ha trucat però m'han escrit per donar-me hora per al desembre d'aquest any, o sigui per d'aquí més de nou mesos [!!!]. He trucat a l'hospital per veure si m'ho poden arreglar i m'han dit que hi vagi d'urgències, però jo no puc estar una quantitat d'hores indefinida d'urgències, sabent, a més a més, que ara no m'operaran, perquè abans m'hauran de fer un preoperatori. Que tindré sort si no m'engeguen a casa de mala manera. He trucat a CatSalut Respon, a 061, i tampoc no m'han donat cap solució. M'han dit que tornes al centre d'especialistes de zona a veure si m'ho poden reprogramar... suposo que per dir-me alguna cosa. Quan els feia veure el despropòsit de la situació, misteriosament, s'ha tallat la comunicació. Ja els havia donat les dades, però ningú m'ha tornat a trucar...

No és només això, se suposa que el cuidador ha d'estar mínimament en condicions per poder-se fer càrrec de les seves responsabilitats. M'hi veig molt malament i l'oftalmòleg em diu que les meves cataractes encara no estan en una situació quirúrgica (fa uns anys ho estaven i vaig estar en llista d'espera) [¿!!?] i em dóna unes vitamines caríssimes que no entren per la seguretat social, i em programa la següent visita per d'aquí a un any... i uns quants mesos; tinc una cardiopatia isquèmica, operada fa setze anys, que requereix control. Fa anys que no m'han fet ni una trista prova d'esforç i el cardiòleg també em dóna visita per d'aquí a un any... llarg. "Però escolti, és que de vegades em canso i em fa mal el pit si camino molt de pressa o fa pujada...", "Aturi's i, si cal, pregui's una cafinitrina!"... Tot plegat és prou greu i és la trista realitat que vivim al país, uns més que altres, mentre esperem que la independència, o el que sigui, ens salvi, si és que hi arriba a temps. Però tot plegat costa molt més d'assumir quan tens una persona discapacitada que depèn de tu i exclusivament de tu per al seu dia a dia. El terror fonamental: "què li passarà si a mi em passa alguna cosa?", torna a fer-se present amb força i t'angoixa.

Aquest és el fet, la tristesa, producte de la situació central, i l'angoixa, derivada dels problemes afegits, formen l'humus sobre el qual intentes fer créixer petits brots de bon humor, d'alegria, de benestar... M'hi centro tan com puc en aquests brots, però en el benentès que les coses són com són.


Aloís

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada